top of page

İnovasyon stratejilerinin başarısını ölçmek için 5 adım




Başarılı bir inovasyon ekibi, iyi fikirlerden daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu ekipler fikir üretmeyi, iş birliğini ve denemeyi teşvik eden somut sistemlere ve süreçlere ihtiyaç duyar. İnovasyon Lideri Masterclass’ında yenilik portföyünüzün etrafında bir yönetişim çerçevesi oluşturmanın öneminden detaylıca bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, doğru stratejik ölçütleri belirlemek ve ekibinizin çabalarının ölçülebilir ve başarılı olmasını sağlamak için atmanız gereken adımları paylaşacağız.


Başarılı bir inovasyon ekibi, iyi fikirlerden daha fazlasına ihtiyaç duyar.


1. Nerede oynamak istediğinizin farkında olun.


Stratejik ölçümler belirlemek, inovasyon girişimlerinizin iş hedeflerinizle tam olarak uyumlu olmasını sağlamaya yardımcı olur. Belirli ölçütler oluşturmadan önce, işletmenizin oynamak istediği rol hakkında ortak bir vizyona sahip olması gerekir: dünya üzerinde, sektör içinde ve müşterileriniz için yaratmak istediğiniz etkiler nelerdir? Bu vizyon, işinizi bugün nasıl yürüttüğünüze ve gelecekte işinizi nasıl geliştireceğinize yansıtılmalıdır. İkincisi, bu vizyonu gerçekleştirmek için işletmenizin atması gereken stratejik cesur adımların bir yol haritasını ortaya çıkarmalıdır.


İnovasyon portföyünüz de bu cesur adımların bir temsili olmalıdır.

2. Stratejik ölçülerinizi ve hedeflerinizi tanımlayın.


Stratejik cesur adımlarınızı gerçekleştirmede ne kadar başarılı olduğunuz, metrikleri stratejik seçimlere bağlayarak ölçülebilir. Metrikleriniz ve hedefleriniz üç temel alanda formüle edilmelidir:

  • Finansal (ör. yüzde maliyet düşüşü veya gelir artışı)

  • Stratejik (ör. hizmetlerden elde edilen belirli bir gelir yüzdesi veya davranışsal verilere sahip olduğunuz müşterilerin yüzdesi)

  • Kurumsal (ör. gelişmiş marka bilinirliği veya CO2 redüksiyonu)

Bu amaçlar, inovasyon ekibinizin üzerinde çalışması için somut, ölçülebilir hedefler belirlerken, çabalarınızın başarısının görünürlüğünü de sağlar.


3. İnovasyon portföyünüzü gözden geçirin.


Belirlediğiniz ölçütlere sahip olduğunuzda, mevcut inovasyon girişimlerinize bir göz atmanız ve hangisinin her bir stratejik ölçüte nasıl katkıda bulunduğunu belirlemeniz gerekir. Temel olarak, her inovasyon projesi en az bir stratejik metriğe ulaşmalı ve onu değerli bir şekilde ilerletmeye yardımcı olmalıdır. Değilse, neden çaba harcadığınızı kendinize sormalısınız.


Temel olarak, her inovasyon projesi en az bir stratejik metriğe ulaşmalıdır.

Bunu ilk yaptığınızda, bazı metriklerin hiç desteklenmediği veya çok sınırlı olduğu bazı boşluklar bulmanız olasıdır. Durum buysa, bu boşlukları dolduracak yeni projeler ekleyebilmeniz için portföyünüzün stratejik bir incelemesini yapmanızı öneririz.


4. Başarı metriklerini inovasyon sürecinize entegre edin.


Sezgilere aykırı görünebilir ancak inovasyon ekiplerinin ellerinden gelenin en iyisini yapmak için açıkça tanımlanmış süreçlere ihtiyaçları vardır. Kuruluşunuz için ölçeklenebilir, tekrarlanabilir bir süreç oluştururken, insanların stratejik ölçütlerle uyumu kontrol etmek üzere eğitilmeleri için her aşama arasına kontrol noktaları eklediğinizden emin olun. Bu, ekibinizin fikirlerinin başarılı olduğunu kanıtlamaya çalışmak yerine, sonunu göz önünde bulundurarak yenilik yapmalarını sağlayacaktır. Bu süreç gerçekleştiğinde, ekipteki herkes stratejik hedefler hakkında konuşacak dile sahip olacak ve siz de çabalarınızı ve kaynaklarınızı nereye odaklayacağınız konusunda işbirlikçi tartışmalar yapabileceksiniz.



5. Sürekli değerlendirme kültürü oluşturun.


Ekibiniz inovasyon girişimleriyle ilerlerken, farklı inovasyon girişimlerinin stratejik ölçütlere nasıl katkıda bulunduğunu periyodik olarak gözden geçirmek önemlidir. Bu şekilde, inovasyon portföyünüzün işletmenin hedeflerine nasıl katkıda bulunduğuna dair net ve gerçek zamanlı bir resme sahip olabilirsiniz.


Bazı ölçütler için inovasyon girişiminin katkısını göstermek oldukça açıktır, diğerleri için ise doğrudan bir ilişkiyi kanıtlamak daha zordur. İkincisi için, girişimin sonunda bir metrik için hedeflenen katkıyı sağlayacağına olan güveninizi gösteren bir seviye olan 'güven puanını' kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu, hangi girişimlerin devam ettirileceğine, döndürüleceğine, durdurulacağına veya başlatılacağına karar vermenize yardımcı olacaktır.


Girişimin sonunda bir metrik için hedeflenen katkıyı sağlayacağına olan güveninizi gösteren bir seviye olan 'güven puanını' kullanmanızı tavsiye ederiz.

alwiser Academy’nin Girişimci Liderlik ve İnovasyon Kültürü Oluşturmak eğitiminde yer alan bu başlıkların her biri organizasyonunuzdaki kültür değişimi için bir rehber niteliği taşımaktadır.



bottom of page