top of page

Unilever

Sürdürülebilirliği Stratejiye Entegre Etmek


190 ülkede 400’den fazla markayı çatısı altına toplayan Unilever, dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden biridir.


Unilever, 1930 yılında Hollandalı margarin üreticisi Margarine Unie ile İngiliz sabun üreticisi Lever Brothers’ın birleşmesiyle kuruldu.


Unilever, sürdürülebilirliği değer yaratmanın ayrılmaz bir parçası olarak görerek, onu iş modellerine dahil etmiş ve stratejilerinin merkezine koymuştur.

Bir milyardan fazla insana beslenme, sağlık ve hijyen ürünleri sunan Unilever, ürünlerinin çevresel ayak izini azaltmayı ve tarımsal hammaddelerinin yüzde 100'ünü sürdürülebilir bir şekilde sağlamayı hedefliyor.



Sürdürülebilirliği Stratejiye Entegre Etmek


2020’de Unilever, yeni entegre stratejisi olan “Unilever Pusulası”nı duyurdu. Unilever Pusulası, temelde beş stratejik öncelikten oluşuyor. Yeni planları ile geleceğe uygun iş modelleri tasarlamaya yöneldiler. Bu yaklaşımın üstün performansı nasıl desteklediğini göstermeyi hedeflemişlerdir. Bu plan, şirkete maliyetleri azaltarak ve üretim süreçlerini iyileştirerek müşterilerinin taleplerini mevcut kaynaklarla karşılama konusunda rehberlik ediyor.


Beş Adımda Unilever Pusulası

1. Portföylerini, yüksek büyüme alanlarına dönüştürmek

2. Amaç ve inovasyondan güç alan markalarla ilerlemek

3. ABD, Hindistan, Çin ve önemli büyüme pazarlarında hızlanmak

4. Geleceğin kanallarında liderlik etmek

5. Geleceğe uygun bir organizasyon ve büyüme kültürü oluşturmak


Unilever’in sürdürülebilirlikten sorumlu başkan yardımcısı Karen Hamilton’a göre, bu büyüme stratejisinin iki yönü var: “Daha fazla ürün satacağız çünkü büyümemizin çoğu gelişmekte olan ve yükselen pazarlarda olacak. Değeri daha yüksek ürünler de geliştireceğiz.”


Sürdürülebilirlik odaklı soruları yanıtlayabilmek için Unilever’de çalışan herkes kendi iş kolunda sürdürülebilirlik hakkında konuşabilecek donanıma sahip olmalıdır.

Yatırımcılardan gelen sürdürülebilirlik odaklı soruları yanıtlayabilmek için Unilever’de çalışan herkes kendi iş kolunda sürdürülebilirlik hakkında konuşabilecek donanıma sahip olmalıdır. Unilever 2020 Eylül ayında yatırımcılar ve analistler için web semineri olan 'İklim Eylemi' ne ev sahipliği yaptı. Seminer sırasında, şirketlerin ve yatırımcıların neden iklim değişikliği ile ilgilenmeleri gerektiği açıklandı. Küresel İklim ve Çevre Direktörü, iklim değişikliğinin varoluşsal doğasını vurgulamanın yanı sıra, iklim değişikliğine ilişkin politika hareketini, neden bir iş fırsatı kaynağı olarak gördüklerini açıkladı. Unilever, yaklaşımının ve alacağı sonuçların diğer şirketlere de örnek olup, aynı şeyi yapmaya teşvik etmesini bekliyor.





Sürdürülebilir İş Dünyasında Lider Olmak


Yatırımcılar, değer yaratma hakkında nasıl düşünüldüğünü, fırsatların nasıl belirlendiğini ve risklerin nasıl yönetildiğini merak ediyorlar. Bu yeni strateji, Unilever’in Sürdürülebilir Yaşam Planı’ndan öğrenilen derslerin yanı sıra çalışanların ve dış paydaşların kapsamlı katılımı üzerine kurulu. Pusula, Unilever’in sürdürülebilir yaşamı yaygın hale getirme amacını koruyor ve sürdürülebilir iş alanında küresel lider olmak için yeni bir vizyon belirliyor.


Unilever, Gartner'a göre dünyanın bir numaralı tedarik zincirine sahiptir. Ayrıca, her türlü platformdan fayda sağlamaya çalışan, böylece etkileşim yaratabilen, pazarlama ve müşteri odaklı bir şirkettir. Dijital medyanın etkin kullanımı, alışveriş yapanları kanallar aracılığıyla etkilemesi nedeniyle önemlidir.


bottom of page